sobota, 20 października 2018

Frytki z batatów i marchewki (przepis)


Frytki

Składniki: 
- batat   
- marchewki
- oliwa z oliwek lub olej
- przyprawy (u mnie: zioła prowansalskie, sól, pieprz)

Przygotowanie:
Batata i marchewki umyć. Nie obierać ich ze skórki! 
Pokroić w paski grubości palca. Blachę wyłożyć
papierem do pieczenia. Następnie polać już przygotowaną
blachę oliwą z oliwek lub olejem. Pokrojone marchewki i batata
 położyć na blaszce. Je również oblać olejem oraz posypać przyprawami. 
Piec w temperaturze 200°C przez 20 minut.


*Porcja ma około 170 kcal. 


Sos czosnkowy:

Składniki:
- jogurt naturalny
- sól i pieprz
 - 2x ząbki czosnku

Przygotowanie:
Do jogurtu naturalnego dodać czosnek
przeciśnięty przez wyciskacz. 
Dodać sól i pieprz. 
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam frytki z batatów. Sa pyszne. Przetestuje Twój przepis. Pozdrawiam ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Oo :D Akurat mam batata w lodówce. W sam raz.
    xoxo

    OdpowiedzUsuń