Frytki
Składniki:
- batat
- marchewki
- oliwa z oliwek lub olej
- przyprawy (u mnie: zioła prowansalskie, sól, pieprz)
Przygotowanie:
Batata i marchewki umyć. Nie obierać ich ze skórki!
Pokroić w paski grubości palca. Blachę wyłożyć
papierem do pieczenia. Następnie polać już przygotowaną
blachę oliwą z oliwek lub olejem. Pokrojone marchewki i batata
położyć na blaszce. Je również oblać olejem oraz posypać przyprawami.
Piec w temperaturze 200°C przez 20 minut.
*Porcja ma około 170 kcal.
Sos czosnkowy:
Składniki:
- jogurt naturalny
- sól i pieprz
- 2x ząbki czosnku
Przygotowanie:
Do jogurtu naturalnego dodać czosnek
przeciśnięty przez wyciskacz.
Dodać sól i pieprz.
Smacznego!
Uwielbiam frytki z batatów. Sa pyszne. Przetestuje Twój przepis. Pozdrawiam ❤
OdpowiedzUsuńOo :D Akurat mam batata w lodówce. W sam raz.
OdpowiedzUsuńxoxo