czwartek, 16 sierpnia 2018

Chlebek bananowy z malinami i śmietanką kokosową (przepis)




Chlebek bananowy

Składniki:
- 3 lub 4 banany bardzo dojrzałe
 (to dzięki nim chlebek jest słodki)
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
(choć ja użyłam mix mąk: owsianą i pszenną
w proporcji: 1 szklanka mąki owsianej
i 0,5 szklanki mąki pszennej)
- 75 g masła roztopionego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
*- 0,5 szklanki cukru pudru 
(opcjonalnie bo chlebek już sam w sobie jest dość słodki)

Przygotowanie:
Banany rozgnieść widelcem lub zmiksować. 
Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i wymieszać. 
Gotową masę przełożyć do blachy - keksówki,
 wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec w temperaturze 175°C przez 45 - 55 minut 
do tzw, suchego patyczka lub krócej. 
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przestudzić w formie. 

Śmietanka kokosowa

Składniki:
 - puszka mleczka kokosowego min. 75%
 (trzymana w lodówce min 24 h)
- pół szklanki cukru pudru 
lub kilka łyżek syropu klonowego - według uznania
- 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Oddzielić warstwę stałą od płynnej z mleczka kokosowego.
(Tylko stałą wykorzystujemy). 
Wszystkie składniki wymieszać.
Gotowe!

*Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasta, ale niestety nigdy nie umiem poprzestać na jednym kawałku :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można część ciasta zamrozić ;-) Dzięki temu nie zje się całości od razu.

      Usuń
  2. Wygląda pysznie ♥ :o Może kiedyś zrobię, choć jestem leniem i jeśli już bym taki chlebek upiekła to na pewno nie skończyłoby się na kawałku hah ;/

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przepysznie <3

    https://jaksieje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń