Chlebek bananowy
Składniki:
- 3 lub 4 banany bardzo dojrzałe
(to dzięki nim chlebek jest słodki)
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
(choć ja użyłam mix mąk: owsianą i pszenną
w proporcji: 1 szklanka mąki owsianej
i 0,5 szklanki mąki pszennej)
- 75 g masła roztopionego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
*- 0,5 szklanki cukru pudru
(opcjonalnie bo chlebek już sam w sobie jest dość słodki)
Przygotowanie:
Banany rozgnieść widelcem lub zmiksować.
Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i wymieszać.
Gotową masę przełożyć do blachy - keksówki,
wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 175°C przez 45 - 55 minut
do tzw, suchego patyczka lub krócej.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przestudzić w formie.
Śmietanka kokosowa
Składniki:
- puszka mleczka kokosowego min. 75%
(trzymana w lodówce min 24 h)
- pół szklanki cukru pudru
lub kilka łyżek syropu klonowego - według uznania
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Oddzielić warstwę stałą od płynnej z mleczka kokosowego.
(Tylko stałą wykorzystujemy).
Wszystkie składniki wymieszać.
Gotowe!
Uwielbiam takie ciasta, ale niestety nigdy nie umiem poprzestać na jednym kawałku :(
OdpowiedzUsuńZawsze można część ciasta zamrozić ;-) Dzięki temu nie zje się całości od razu.
UsuńWygląda pysznie ♥ :o Może kiedyś zrobię, choć jestem leniem i jeśli już bym taki chlebek upiekła to na pewno nie skończyłoby się na kawałku hah ;/
OdpowiedzUsuńWow super przepis! ❤
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie <3
OdpowiedzUsuńhttps://jaksieje.blogspot.com/